Monday 9 June 2014

Kesämielellä netissä

Loma yksillä, kesä kaikilla! Tähän mennessä me pohjolan asukit olemme saaneet osaksemme suorastaan etelä-Eurooppalaisia helteitä. Juhannussäätä jännitetään, ja sosiaalinen media huokuu suvitunnelmia:

                             "Maisulin kanssa rannalla!"
                             "Ville ja Veikko nauttivat helteestä takiksella!"
                             "Meidän nakupelle kahluualtaalla!"

"Hei vähäkö söpöä - oota mä otan kuvan ja lataan faceen..."

Facebook, Instagram ja monet muut some-palvelut ovat älypuhelimilla helposti käytettävissä. Välillä liiankin helposti. Kun vanhempi - tai lapsi/nuori itse - jakaa lapsen elämää verkossa sanoin ja kuvin, ei hän aina tule miettineeksi kenelle tieto näkyy, ja kuinka pitkään: kerran verkkoon ladattua tietoa ei voi koskaan pyyhkiä kokonaan pois.

Harmittoman oloisesta rantakuvasta voi jaettaessa syntyä jotakin ihan muuta. Tiedon voi löytää sattumalta tai tarkoituksella hakien vaikkapa lapsen kiusaaja, tulevaisuuden työnantaja, tai verkossa sopivaa kohdetta etsivä sairas mieli. Kaikki eivät katso jaettuja kuvia ja tekstejä samoin silmin.

Suodattimet huoltoon

Perttu Pitkänen kirjoitti 3.6.2014 lasten tietosuojasta verkossa suorin sanankääntein: Laki vaatii, että lapselta pitää aina kysyä lupa, ja sittenkin aikuisen on vielä käytettävä omaa harkintaa. Kannattaa siis miettiä, onko lapselle päivityksestä mitään hyötyä. Lapsella on oma julkisuuskuvansa, ja lasta koskevat postaukset rakentavat sitä aktiivisesti. Verkkopresens vaatii loppuelämän näkövinkkeliä ja harkintaa, jota lapsella ei vielä ole.

                             "Kirjoittaisinko näin omasta äidistäni?"

Näin kehottaa miettimään Teppo Ovaskainen (5.2.2013). Tällaista suodatinta käyttäen voi moni pottapäivitys ja nakukuva jäädä julkaisematta. Tuskin kukaan meistä haluasi, että oma kasvukipuilu ja lapsenpyöreys olisi suoraan verkosta googlattavissa tänä päivänä? En minä ainakaan. Enkä usko, että jälkikasvunikaan. Nuorta voi vinkata käyttämään "näyttäisinkö tämän mummolleni"-suodatinta. MLL Nuorten Netti tarjoaa kattavan Netiketti-infopaketin nuorelle netin käyttäjälle.

Kuvat ja tunnelmat turvallisesti tutuille

Varovaisuus verkossa ei tarkoita sitä, että emme voisi mitään jakaa tuttujen tykättäväksi - päinvastoin. some-palveluiden yksityisyys-asetuksia kannattaa opetella käyttämään. Monet palvelut tarjoavat mahdollisuuden kuvien jakamiseen rajatulle ja sähköpostitse tunnistetulle vastaanottajakunnalle, googlaa vaikka "kuvien jakaminen netissä", ja tutustu tarjontaan!

Itse olen äitinä valinnut kaidan tien: En jaa lapsistani juuri koskaan tietoa netissä, edes niistä suloisimmista tai herkullisimmista arjen sattumuksista. Nimet jätän pääsääntöisesti pois, ja aniharvoihin kuviin pyydän aina lapselta erikseen luvan. Lasteni kavereista en nimiä mainitse, enkä kuvia lataa - selkäpuolenkin esittämisestä olen pyytänyt vanhemmalta luvan. Tällä tavalla lapseni saa aikanaan itse rakentaa oman julkisen kuvansa sellaiseksi, kuin tahtoo.

Miten sinä valitset toimia?


...Toivotan oikein aurinkoista kesää - livenä nautiskeltavaksi!

Outi Olkkola
Viestintävastaava


PS: Hallituksen blogi jää kohta kesätauolle. Ennen lomalaitumille siirtymistä saamme vielä blogin kautta tuoreeltaanMLL:n liittokokouksen kuulumiset kokousviikonlopun ajan, 14.-15.6. Toiminta - ja blogaus - jatkuu jälleen elokuussa!


No comments:

Post a Comment