Sunday 15 June 2014

Liittokokouskuulumiset 15.6. - Tervetuloa MML:n puheenjohtajaksi Linnea Karlsson

Tärkeä toinen liittokouspäivä valkeni enteellisen aurinkoisena. Kuin kertoen, että tänään teemme hyviä päätöksiä. Ennen niiden nuijimista kuuntelimme kuitenkin kunniapuheenjohtajamme, professori Tuula Tammisen juhlaesitelmän, jonka teemoina olivat lapsen ensimmäiset tunnekokemukset, kehitys ja keinot vahvistaa lapsen itsetuntoa. Tuulaa on nautinto kuunnella. Puheen ja asian takana jyllää niin armottoman kova kokemus lapsen parhaasta ja tutkimuksiin perustuvat faktat, että ostaisin häneltä vaikka jäätä talvella.

Tammisen mukaan tietoisuutemme siitä, mikä on lapselle haitallista ja vahingoittaa, on kasvanut valtavasti sen jälkeen kun hän 30 vuotta sitten erikoistui lastenpsykiatriaan. Tuula Tamminen kysyikin meiltä, että mikä luo lapsille niitä selviytymisen keinoja? Miten se utelias ja innokas kasvupotentiaali vahvistetaan? Tamminen löysi meille muun muassa jaetun ilon. Ihminen oppii hymyilemään vain toisen ihmisen kanssa ja ensimmäinen tunne, joka syntymän jälkeen opitaan, on ilo. Olen vaikuttunut. Tunnettani sekä varmasti kaikkien muidenkin salissa istujien kokemusta vahvisti painavin sanankääntein Tuulan esitelmää kommentoinut nuoren kaartin kokousedustaja, jonka kiljahduksista päätellen ilo on asioista tärkein.
- Näin isovanhempana koen, että nämä ovat ihan tosiasioita. Lasten kanssa koettu ilo on valtava lahja ja kertoo, mikä on elämän tarkoitus. Ja neljä ihanaa lastenlasta pitää kyllä huolen, että Tuula-mummu leikkii!

Kynnyskysymyksiä

Juhlaesitelmän jälkeen oli todella inspiroitunut fiilis kokouksen aloittamiseen. Päivän tärkein osuus aloitettiin hyväksymällä MLL:n Suunta 2024 - strategia. Ohjelmavaliokunta oli tehnyt hyvää työtä ja muokannut strategiaa eilen tehtyjen kolmen muutosehdotuksen mukaisesti. Niinpä strategia oli helppo hyväksyä nopealla käsittelyllä. Kolmivuotissuunnitelma tarvitsikin puolestaan hieman tarkempaa käsittelyä, sillä muutosehdotuksia tuli neljä, joihin lukeutuu myös meidän yhdistyksemme huomautus suunnitelman yleisluontoisuudesta ja konkretian puuttumisesta. Vastauksena huomautukseemme saimme selvityksen, että konkretiaa kirjataan yksivuotis- sekä hankesuunnitelmiin jokaiselle vuodelle erikseen. Lopulta saimme kolmivuotissuunitelman pakettiin - poistettuamme ensin sisällöstä kaikenlaiset kynnykset ja kynnyksettömyydet. Seuraavaksi nuijittiin liittokokouksen kannanotto, jossa tärkeimmiksi teemoiksi nousivat seuraavat: Lapsiin investoiminen tuo yhteiskunnalle säästöjä, peruspalvelut on saatava läheltä ja lapsen etu on otettava huomioon kaikissa lapsia koskevissa päätöksissä.

Puheenjohtajan vaali ja kohti kotia

Säästin muhevimman asian tänne loppuun, sillä harvoin on tällaista tilannetta liittokokouksessa. Äänestetty on toki ennenkin, mutta näin tasaväkisten ehdokkaiden välillä me kokousedustajat saimme tehdä todellista valintaa ja toisaalta tiesimme näistä kahdesta vahvasta ehdokkaasta harmillisen vähän. Omaa päätöstä oli jokainen varmasti pohjustanut niin itsekseen kuin yhdistyksen väen ja oman piirin kesken ja päätökseen vaikuttivat varmasti ehdokkaiden tausta, kokemus, esiintyminen, verkostot sekä se, millaisen puheenjohtajuuden he toisivat liittoon.

Me äänestimme psykologian tohtorin ja tutkijan, Anna Röngän ja lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkärin, dosentti Linnea Karlssonin välillä suljetulla lippuäänestyksellä, jossa kullakin äänioikeutetulla oli käytössään 1, 2 tai 3 ääntä edustuksesta riippuen. Lounaan ja happihyppelyn jälkeen tulos oli selvillä. Äänin 122/85 MLL:n liittohallituksen uusi puheenjohtaja on Linnea Karlsson, 44 - vuotias perheellinen lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, dosentti ja tutkija Turusta.

Liittovaltuuston uudeksi puheenjohtajaksi valittiin puolestaan varatuomari Tarja Larmasuo. Muista henkilövalinnoista mainittakoon oman yhdistyksemme entinen puheenjohtaja Pirkko Nurmivuori, joka valittiin jatkamaan toiselle kaudelle liittovaltuuston varsinaisena jäsenenä.
- Aitolahdesta ei ole ennen ollut edustajaa liittovaltuustossa, edes yhdellä kaudella. Jatkan innoissani tätä työtä, Pirkko toteaa.

Kaiken kaikkiaan Suomen Turku tarjosi oikein hyvät puitteet liittokokoukselle, jonka inspiroivassa ilmapiirissä keksimme yhdistyksellemme myös oman sloganin keskustan puoluekokouksen lippukulkuetta aurinkoisella terassilla seuratessamme. Palataan sloganiin ja muuhunkin myöhemmin, nyt meillä alkaa kesäloma.


Aurinkoista kesää kaikille!

Jenni

PJ

No comments:

Post a Comment